Wonen

Wonen

ASS je op jezelf wilt wonen…

Ben je een jongvolwassene met ASS (autisme spectrum stoornis) en wil je graag zo zelfstandig mogelijk wonen? Grasboom Amersfoort biedt de mogelijkheid om een appartement te huren waarbij begeleiding op maat aanwezig is.

Sinds december 2015 staat er een vrijstaand wooncomplex van 24 woningen aan de Wiekslag in de wijk Liendert.

Ouders, verenigd in de stichting Grasboom Amersfoort, hebben in samenwerking met wooncoöperatie De Alliantie 15 appartementen in dit complex gerealiseerd voor jongvolwassenen met ASS (autisme).

Deze film is gemaakt door VESTEMA in opdracht van Grasboom Amersfoort.

De appartementen op de begane grond hebben een tuintje en de appartementen op de eerste verdieping een balkon. Voor de grasboom-bewoners is er een aantal gemeenschappelijke ruimtes waaronder een keuken, een tuin en fietsenstalling.

De appartementen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en liggen op 10 minuten fietsen van de binnenstad. In de directe omgeving zijn winkels en andere belangrijke (medische) voorzieningen.

De woningen van ‘Het Vogelnest’

De tweekamerappartementen van ca 50 m2 zijn gesitueerd rondom de centrale hal op de begane grond en de vide op de eerste verdieping. De appartementen, met vloerverwarming, zijn voorzien van een woonkamer met open keuken, een slaapkamer, doucheruimte met toilet en een cv-kast met ruimte voor eventueel een wasmachine.

Elk appartement beschikt daarnaast over een inpandige berging en er is een centrale fietsenberging aanwezig. Bij het ontwerp van het appartement is extra aandacht besteed aan veiligheid en voorzieningen om een prikkelarme omgeving te realiseren. Zo is de keuken voorzien van een inductie kookplaat en een afzuigkap met recirculatie PlasmaMade filter. Elk appartement heeft een balkon of een terras dat bereikbaar is vanuit de woonkamer.

Algemene ruimten

Op de begane grond bevindt zich de gemeenschappelijke ruimte met een keuken. Via deze gemeenschappelijke ruimte kan men op het terras en in de gezamenlijke tuin komen. In de centrale hal bevinden zich de vergaderruimte, de gezamenlijke wasruimte met wasapparatuur en een bezoekerstoilet. De gemeenschappelijke ruimtes en de tuin bieden mogelijkheden om gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen.

Grasboom Amersfoort heeft een eigen centrale entree, die per videocom installatie vanuit elk appartement te openen is. Hier bevinden zich ook de postbussen.

Wonen & zorg

Om zelfstandig wonen met begeleiding te realiseren, sluit Stichting Grasboom Amersfoort voor wonen en zorg aparte contracten af, respectievelijk met de woningcorporatie en de zorgaanbieder. De bewoners sluiten een huur- en een zorgcontract af met Grasboom Amersfoort.

Huur

De bewoner betaalt zelf de huur. De meeste bewoners zijn voor hun inkomen aangewezen op een uitkering. Dat betekent, dat zij geen hoge huur kunnen betalen en uitsluitend kunnen huren in de sociale huursector. De huurprijzen liggen onder de huur-toeslaggrens van maximaal € 720,42 per maand in 2019. Hoeveel huurtoeslag iemand krijgt, is afhankelijk van de persoonlijke leefsituatie en hoogte van het inkomen in relatie met de huurprijs.

Mensen met een zware zorgindicatie hebben en houden toegang tot de sociale huursector ongeacht de hoogte van het inkomen. Dit geldt ook voor 18 jarigen.

De wooncorporatie doet een inkomenstoets.